PYÖRÄLLÄ PÄÄSTÄÄN

museo

En minä, vaan kyse on Suomen käsityön museon uudesta näyttelystä. Museo sijaitsee Jyväskylässä ja olin kutsuvieraana näyttelyn avajaisissa. Otsikko on sopivan monimerkityksinen, kuten oli näyttelykin. Olen kolunnut matkoillani kohtuullisen paljon museoita ennenkin, ja nähnyt myös polkupyöriä. Tällä kertaa kokemus yllätti tosi positiivisesti. Näyttely on mielenkiintoinen sekoitus perinteistä vanhan tavaran museota ja käsintehtyjä uniikkeja fillareita – sadan vuoden ajalta. Toki esillä on myös muutamia liukuhihnalta tulleita klassikoita ”merkkipaaluina”.

En paljasta kupletin juonta tämän enempää, tämä on näyttely, joka kannattaa ilman muuta käydä katsomassa, jos täällä päin liikkuu. Erityistä kiirettä ei ole, sillä näyttely on avoinna pitkälle toukokuuta. Museo löytyy Jyväskylästä käveykadun varrelta Kirkkopuiston puoleisesta päästä. Näyttelyn nettisivut ja tarkemmat tiedot löytyvät tästä: Suomen käsityön museo.

Museossa on myös toimintapäiviä seuraavasti:

  1. Ke 23.1.2013 klo 17.30 Sakari Holma: Nojapyörän rakentaminen
  2. Ke 13.3.2013 klo 17.30 Markku Lahtinen: Polkupyörän tarina
  3. To 14.2. klo 15-18 Ystävän päivänä: Satulan tuunaus
  4. La 18.5. Pyöräilyviikon perhepäivässä pyörän huoltoa ja polkupyörän vääntöä rautalangasta

Näyttelyn avajaispuheen piti Postimuseon johtaja Kimmo Antila. Hän valotti mielenkiintoisesti polkupyörän alkuaikoja ja sitä, kuinka suuri edistysaskel polkupyörä aikoinaan oli. Pyörät olivat kalliita, mutta ne laajensivat suuresti elämänpiiriä. Yksi keskeinen tekijä pyörien yleistymiseen aikoinaan oli se, että nuoret halusivat polkupyöriä päästäkseen kauemmaksi tansseihin. Enää ei tarvinnut tyytyä naapurin poikiin ja tyttäriin. Pyörä tarjosi oivan tavan laajentaa elämänpiiriä ja tutustua mielenkiintoiseen ympäröivään maailmaan laajemminkin.

Erityisesti retkipyöräilijänä minua ilahdutti tuo aikojen alusta asti pyöräilyssä mukana ollut maailmankuvan laajentaminen – eihän se ole vieläkään miksikään muuttunut. Pyörä voi olla todella paljon muutakin kuin vain pelkkä ajoneuvo. Ja minulle se on yhä pääsääntöisesti väline omakohtaisiin tutkimusmatkoihin. Pyöräilijä voi nähdä maailman aivan eri silmin – kuten Lottovoittajakin.

Vastaa

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.