Syyspyöräilyä, osa 2/6.

Vihdoin maissa

Perjantai 6.9.2013

Päivä, yö ja seuraava päivä merellä meni mukavasti. Keli oli tyyni ja laiva kallisteli vain hiukan parin tunnin ajan ennen Tanskan kapeammille vesille tuloa. Melkein koko päivän tein laivassa läppärillä kaikkea mitä ilman nettiä pystyi tekemään.

laiva kapeassa joessa
Laiva on saapumassa satamaan, joka on kapeassa joessa. Joen mutkassa laiva teki paikallaan U-käännöksen ja peruutti laituriin.

Saapuminen Travemündeen illan juuri pimennyttyä oli huikean hieno. Ensin luotsikutteri toi luotsin laivaan. Sitten kapeaa jokea isolla laivalla rannan valojen loisteessa keskellä kaupunkia ja vielä tosi lämpimässä kesäsäässä.

Majapaikka hakusassa

Laivasta ulos päästyäni alkoi vastustaa. Jostain syystä GPS:n kartoista tuntui puuttuvan juuri tarvitsemani Pohjois-Saksa, vaikka koko muu Eurooppa tuntuu olevan laitteessa asennettuna. Onneksi printtasin lähtiessä hätäisesti Google Maps:ista reitin majapaikkaan, mutta alusta jäi pätkä pois, kun reitti ei mahtunut muuten paperille siten, että katujen nimetkin näki lukea. Pimeässä syysyössä tämä aiheutti hiukan ongelmia, sillä en pysynyt alkumatkasta laskuissa risteyksistä.

Katuvaloja ei ollut, eikä risteyksistä meinannut nähdä millään katujen tai pienten tienviittojen tekstejä; otsalamppu ei näytä kovin kauaksi. Viitoista ei myöskään löytynyt kaikkia kylien nimiä, mitä kartassa oli. Aika pitkälti kompassisuuntimilla ylittelin risteyksiä ja pikku hiljaa matka eteni. Vain yhden kerran alussa ajoin puoli kilometriä takaisin käännyttyäni virheellisesti vasemmalle, koska olinkin väärässä risteyksessä. Onneksi täällä ei ole isoja korpia. Vaikka metsässä ajettiin aivan pieniä teitä säkkipimeässä, muutaman sadan metrin välein kylä vaihtui. Oli mahtava kokemus ajaa sysipimeässä ja aivan erilaisessa tuuheassa lehtimetsässä, mihin on kotona tottunut, ja uskomattoman lämpimässä syysillassa. Majapaikkani oli lähin kohtuuhintainen satamasta, ja siksi valitsin sen, enkä mennyt Travemünden keskustaan. Matkaa satamasta oli vain 7 kilometriä, mutta hiukan väärään suuntaan jatkoa ajatellen.

Majapaikka löytyi pikku kylästä, mutta yllätys oli suuri, kun respasta ei löytynyt mitään tietoa varauksestani. Minulla oli printattuna kaksikin erilaista varauspaperia, mutta se ei auttanut. Koko hotelli oli täynnä. Ystävällisesti virkailija kuitenkin alkoi valmistella yläkerrasta jotain huonetta minulle. Häneltä meni puoli tuntia kaikkineen; tutki varaussählinkiä tietokoneelta, siivosi yläkerran huoneen, ja tarjosi minulle ilmaista juotavaa. Kun veimme tavarat ylös selvisi, että tämä huone oli virkailijan omassa käytössä. Hän nukkui seuraavan yön respan takana olevassa pikku kopissa. Näin toimii asiakaspalvelu!

Pikku vastukset jatkuivat lukitessani pyörää hotellin sisäaulaan. Uusi hieno avaimenperäkeksintöni laukesi. Karbiinihaka olikin täyttä sekundaa. Toivottavasti aivan koko matkaa ei tällä tavalla vastusta. Huone oli kuitenkin rauhallinen ja riittävän hyvä, ja siellä uni maittoi hyvin.

Trevemündeä tutkimaan

Kylän raittia
Ajelin läpi tällaisten pikkukylien ja maalaismaisemien.

Lauantai 7.9.2013

Sain aamulla vielä aamupalan ilmaiseksi hyvityksenä varausvirheestä, joten tutkimusmatkani pyörän selässä jatkui täysin vatsoin ja hyvin mielin. Lähdin maaseudun kautta kohti Travemündea. Sattumalta osuin juuri samaan laivaterminaalista lähtevään risteykseen, jossa edellisenä iltana olin todennut GPS:n kartan puuttuvan. Siitä sitten Panoraama-pyörätietä korkean harjun laella jonkin matkaa, josta puolestaan loivaa laskua kaupungin kupeeseen. Kaupunki olikin oikea lomaparatiisi, paljon hiekkarantoja ja etelän meininkiä. Kävelin pitkiä matkoja pyörää työntäen läpi ostoskatujen ja joenrannan venelaitureiden.

rantalomakohde
Travemünde on lomaparatiisi pitkine hiekkarantoineen ja rantakatuineen.

Lähdin ajamaan hiekkarannan viereistä laatoitettua rantakatua kohti länttä niin pitkälle kuin sitä riitti; kauaksi horisonttiin. Rannalla oli paljon toimintaa ja jonkin verran auringonottajiakin, sillä olihan keli poikkeuksellisen lämmin. Ajoin koko rannan mitan aina koirien uimarannalle asti. Valtasin yhden penkin ja ripustin vielä hiukan kosteat vaatteet kuivumaan pyörän päälle samalla kun pidin reilun ruokatauon.

tauolla pyykit kuivumaan
Yöllä pyykit eivät yleensä ehdi kunnolla kuivua, joten kuivatusta on hyvä jatkaa päivän mittaan sopivassa paikassa.

Kohti Lübeckiä

Palasin samaa rantaa toiseen suuntaan ja pistin kaupungilla navigaattorin ohjaamaan minut kohden Lübeckkiä. Menin alkumatkan osin samaa pyörätietä mitä tulinkin, järkeviä vaihtoehtoja ei tainnut olla. Noin puolimatkassa ajoin pitkän pätkän täkäläisessä luonnonpuistossa, joka on ikimetsää ja pimeää päivälläkin, mutta tunnelmallista.

Saavuin vähitellen Lübeckkiin, mutta kaupunki oli pienoinen pettymys. Toisaalta vanhaa historiallista rakennuskantaa ja mielenkiintoinen jokien keskellä saaressa sijaitseva kaupunki, mutta saksalaisen autoinen, meluinen ja likainen. Tämän kaupungin luonteesta ei saanut oikein mitään otetta.

kaunis talo
Löytyy Lübekistä vielä hienojakin taloja, vaikka monet ovat rappiolla.

Oli lauantai, siis viikonloppu, ja aloin etsiä hotellia. Olin listannut läppärille joukon sopivanhintaisia ja aloin käydä niitä läpi. Yllätys oli suuri, kun pari löytämääni oli kokonaan suljettu, muutama suljettu remontin takia kauden ollessa ohi, muutamaa en löytänyt millään, ja niissä joissa pääsin oikein juttusille, ei ollut enää tilaa. Onneksi GPS helpotti hommaa; jos ei tärpännyt, navigaattorista seuraava lähin hotelli. Näin kävin läpi lähemmäs 20 hotellia, ennen kuin lopulta parin km päässä kaupungista tärppäsi. Vanha mummeli sattui vastaamaan ovisummeriin ja päästi sisään, vaikka B&B-hotelli oli jo periaatteessa kiinni syyskuussa. Saisin majapaikan, jos en vaatisi aamupalaa, jonka värkkäämiseen emäntä oli jo kesän mittaan perusteellisesti kyllästynyt.

Kävelin illalla kaupungille syömään maittavan pasta-aterian ja katselin muutenkin maailman menoa. Historiallisessa keskustassa oli illalla ihan mukavasti elämää ja menoa, ja autoillakaan täällä ei ilmeisesti saanut enää illalla ajaa kuin muutamilla kaduilla, joten tunnelma oli oikeastaan ihan mukava. Olin saanut alulle tutkimusmatkani Saksaan, ja tästä oli mukava suunnitella jatkoa eteenpäin kohti Hampuria.

Vastaa

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.