Yhteenveto vuoden 2011 pyöräretkistä

Tämä juttu on julkaistu JYPS:in jäsenlehdessä 2011 miltei tällaisenaan, joten olet ehkä jo lukenut tämän.

Kuulumisia kesän pyöräretkiltä

Jälleen on takana yksi antoisa pyöräilykausi, näin voinee sanoa ainakin säiden ja JYPSin tapahtumien osalta. Retki/kuntopyöräilyn osalta kausi avattiin nyt jo vakiintuneen tavan mukaan maalis-huhtikuussa, jolloin innokkaimmat olivat jo omin nokkineen kiertelemässä Espanjassa ja Portugalissa. Itse tutustuin Sevillan seutuun ja Portugalin etelärannikon pyöräreittiin, ja melkein samaan aikaan porukka JYPSiläisiä oli Mallorcalla.

Kesällä kokeiltiin normaalien lenkkien lisäksi pikku retkiä, jotka aloitettiin pyöräilyviikon yöpyöräilyllä. Loppukesää kohden päiväreissut hiukan pitenivät ja poljettiin mm. kanavaristeilylle Suolahteen, Hyyppäänvuorelle ja pelaamaan frisbeegolfia Peurunkaan. Poikettiin myös yhtenä iltana Laukaan kesäteatterissa. Seuran mökillekin ajeltiin useamman kerran. Tällaiset yhden illan/päivän retket saivat hyvän vastaanoton, joten niitä kannattaa järjestää ensi kesänäkin.

Rantasalmen kanootinalushotelli.

Viime kesänä ei tehty pidempää yhteistä reissua ulkomaille, vaikka sellainen alun perin olikin suunnitelmissa. Aikataulut, lähtijät ja kohdekin hakivat liian pitkään paikkaansa, eikä homma toteutunut. Siksi käyttöön otettiin varasuunnitelma, eli ajeltiin lomakautena nopeasti kasaan kutsuttuja retkiä koto-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Keksittiin myös uusi pyöräilylaji, takaa-ajoretkipyöräily. Jos kaikki eivät ehtineet samana päivänä liikenteeseen, niin ei hätää, sillä lähteä saattoi sitten kun ehti. Tarvitsi vain ajaa aiemmin lähtenyt porukka kiinni, ja se onnistui hyvin vielä yhden vuorokauden takamatkalta, mutta kolme päivää alkoi jo olla paljon. Tästä osoituksena Teemu Tenhusen melkein 300 km vuorokaudessa polkema matka. Saimaata tuli kuitenkin kierrettyä ja kaksi kovakuntoisinta uskaltautui kokeilemaan Joroisissa meneillään ollutta oikeata teräsmieskisaa. Lastia täytyi kuitenkin vähän keventää, ja taisivat siinä rapakaaretkin jäädä nurmikolle, kun Hannu Räbinä ja Antti Poikola starttasivat pikatriathlonille (uinti 400 m – pyöräily 20 km – juoksu 5 km). Takana olleesta 500 km alkuverryttelystä huolimatta kumpaakaan ei juuri pyöräilyosuudella ohiteltu. Paluumatka ajeltiin Rautalammen vesistöä kiertäen, eikä aitoja Suonenjoen mansikoitakaan voinut jättää väliin.

Toisella pidemmällä retkellä poljettiin Ahvenanmaalle ja sehän on yleensä aina takuuvarma pyöräretkikohde; paljon hienoja maisemia, mukavia ja rauhallisia teitä ja hiukan mäkiäkin. Samaan aikaan toinen porukka kiersi Turun saaristoa ja Airiston seutua, tosin emme tavanneet toisiamme, sillä sen verran reitit erosivat. Todettiin kuitenkin, että kannattaa ehdottomasti poikkeilla virallisen saariston rengastien ulkopuolelle pienten saarten rauhallisille ja idyllisille teille.

Reissuilta kertyi paljon hauskoja muistoja ja muutamia ensikertalaisia retkipyöräilijöitäkin oli matkassa, mikä on aina mukavaa. Ensi kesän retkistä ei vielä ole tarkkaa tietoa, mutta paineita ja alustavia kaavailuja ainakin seuraaville reissuille olisi: Mallorca keväällä, Tonavan jokireitti Saksasta Unkariin pääsiäisen aikaan, kesällä Alpeille ja juhannuksen aikaan Kanadaan Vancouveriin(VeloCity-konferenssi) ja USAn Portlandiin. Toivottavasti edes osa niistä toteutuu, ja jos olet lähdössä jonnekin muualle ja kaipaat matkaseuraa, niin ilmoittele toisille seuralaisille!

Esa Rantakangas

 

Vastaa

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.