Pyöräilijän huoltoasemat

Jyväskylän pumppu
Jyväskylän ensimmäinen pumppu, jonka hankki Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö (KOAS) ja se sijaitsee Kauppakadulla toimiston edessä.

Verstaaton mies on vehkeetön mies, jotain tällaista oli tapana sanoa lapsuudessani Pohjanmaalla. Verstaattomuus ja työkalujen puute haittaa nykyisin monen osalta myös pyöräilyä. Marraskuiset kelit eivät huokuttele huoltamaan pyörää ulkosalla, ja pyörillä on monessa taloudessa porttikielto keittiöön ja olohuoneeseen. Lämpimät autotallit alkavat myös olla ylellisyyttä. Voisiko kaupunki tulla hätiin? Edes hiukan?

Ensimmäinen julkinen pyöränpumppausasema

Pumppuja on saatu ainakin jo Helsinkiin, Tampereelle ja Jyväskylään. Vuosikausien tiedottaminen asiasta on kantanut hedelmää. Nämä pumput ovat käsikäyttöisiä ja sinänsä toimivia, mutta maailmalla näkee yleisesti myös kompressoripohjaisia pumppuja.Valitettavasti näissä käsipumpuissa ei ole painemittaria, joten niiden varaan ei työmatkapyöräilijä voi kokonaan jättäytyä, mutta hätävarana ne toimivat. Peruspyöräilijän veltot renkaat niillä täyttää käsikopelolla sukkelaan eikä tarvitse pikkupumpulla sytkyttää, joten tätä joukkoa ne palvelevat hyvin.

 

Pyöränhuoltoa kävelykadulla

Pyöränhuoltoteline Jyväskylän keskustassa.

Myöhemmin Jyväskylän keskustaan on saatu näkyvälle ja hyvälle paikalle pyöränhuoltoteline. Luulisi olevan käyttöä, sillä Kompassin kulmilla kävelykadulla on suuret pyöräparkit. Toivottavasti teline pysyy käyttökunnossa! Ainahan uusi ja erikoinen kiinnostaa myös vandalisteja. Sitten kun telineeseen on totuttu, ei siihen enää kukaan kiinnitä suuremmin huomiota.

Ei tämä teline yksistään riitä pitämään työmatkapyörää liikenteessä, mutta jonkin verran pika-apua sillä saa, jos osaa peruskorjaukset. Eikä välttämättä tarvitse itsekään osata, kyllä apua ja neuvoja varmaan saa muutamassa minuutissa, sillä paikalla on varmaan aina joku joka osaa neuvoa, jos rohkeasti kysyy.

Toivottavasti telineestä tulee vielä joskus sähköinenkin malli, jossa olisi kohdevalo ja ilman lisäys kompressorilla painemittarin kanssa. Perus katuvalaistuksessa ei oikein näe tehdä tarkempia huoltotoimenpiteitä.

Mielenkiintoista tässä on se, että kauppakeskus on ilmeisesti osallistunut kustannuksiin teksteistä päätellen! Telineen prototyyppejä täällä on näkynyt ennenkin, mutta nyt BFIX:in teline on päässyt oikein paraatipaikalle.

 

img_3480
Ruotsissa pumppu käy sähköllä

Pyörän huoltopaikoista huutava pula

Parasta olisi tietysti järjestää kunnon huoltotilat kaupunkilaisten pyörille ja tukea näin tätä hyvää liikennemuotoa ympärivuotisesti. Käytännön pyörittämiseen löytyisi apua useista pyöräilyseuroista ja uudenajan kansalaisliikkeistä. Aivan näin pitkällä ei tietääkseni olla vielä missään Suomessa, mutta ensi askeleita on kuitenkin jo otettu. Kaupungeissa on kasapäin hiukan epäkuranttia kiinteistötilaa tyhjillään, joten periaatteessa huoltotilojen kanssa ei pitäisi olla mitään ongelmia, mutta käytännön byrokratia sanelee toisin.

Ihmisten halu huoltaa omat pyöränsä on selvästi lisääntynyt, eikä siihen pystytä vastaamaan tällä hetkellä lainkaan. Vaihteiden yleistyminen on tehnyt jo pelkästään renkaidenvaihtosta ammattitaitoa vaativaa, ja tästä syystä luvattoman monet pyöräilijät ajavat kesärenkailla talvellakin. Puhumattakaan työmatkapyöräilijöiden nestelevyjarruista ja jousituksista, joten koulutusta kaivattaisiin. Huoltotilojen kulut tulisivat nopeasti takaisin pelkästään jo vähentyneinä kaatumisina sekä yleiskunnon ja pyöräilyturvallisuuden paranemisena.

Suomessa ei myöskään kouluteta lainkaan polkupyörämekaanikoita, joten käytännössä myös kaupallinen pyöränhuoltotoiminta on suurissa vaikeuksissa. Ei ole ammattitaitoista työvoimaa saatavilla. Laatu on hyvin kirjavaa ja toiminnan sesonkiluonteisuuden vuoksi palveluja ei tahdo saada silloin kuin niitä tarvitsisi. Siksi nykyisin suurelle osalle aktiivipyöräilijöitä ainut järkevä mahdollisuus on opetella huoltamaan pyörät itse, mutta se on käytännössä useamman vuoden projekti kantapään kautta opiskellen.

img_0846
Pyöräkeskuksen palvelut
Helsingin huoltoasema
Helsingin tee se itse -huoltokontti

Helsingin Pyöräkeskus

Helsingissä on tarjolla muutakin kuin pumppu, nimittäin laivakontista tehty huoltohalli, jossa voi tehdä pikahuollon pyörälleen. Kampin Pyöräkeskus rakentuu useammasta kontista, joissa on tarjolla myös pyörän vuokrausta, vartioitua pyöräparkkia ja muuta neuvontaa. Tällainen toteutus on helposti liikuteltava ja dynaaminen, mutta vastaa vain hyvin pieneltä osalta tarpeeseen, ja lähinnä sitä onkin vielä pidettävä pyöräilyn markkinointikikkana. Mutta hyvä ja oikeansuuntainen avaus kuitenkin.

Huoltoasemille uutta eloa?

Keskustoista melkein kaikki huoltoasemat ovat hävinneet jo aikoja sitten. Jäljelle jääneissä bensaletkun lisäksi ainut palvelu autoilijoille on enää hedelmäpeli.

Pyöränhuoltoasema
Pyöränhuoltoasema Tanskassa huoltoaseman seinustalla.

Voisiko huoltoasemien uusi aikakausi alkaa pyörien huoltamisesta? Ahtaille keskustatonteille ei sovi autokorjaamoa, mutta fillarikorjaamo kyllä.

Tanskassa eräälle normi huoltoasemalle oli rakennettu Tee Se Itse -fillariverstas seinustalle. Kesäisin tämä toimisi meilläkin, mutta toki kunnon lämmin huoltohalli olisi poikaa suurimman osan vuotta. Huoltoasemalta kun joka tapauksessa saa aina ilmaa renkaisiin, niin miksei palveluja voisi vielä hieman laajentaa maksulliseksi huoltohalliksi pesupisteineen ja verstaineen? Luulisi, että ainakin yksi tällainen fillaristien kokoontumispaikka kaupungissa menestyisi.

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Ilkka Kyttälä

  Terve,
  Olen täällä Tampereella pitänyt muutamia pyöränhuoltokursseja ja
  nyt näyttää myös Ekokumppanit kiinnostuneen asiasta.
  Ehkä myös Työväenopisto (Sampola).
  Oppimateriaalista on pulaa. Minulla on jotain, mutta ei läheskään riittävästi.
  Ernolla Ekokumppaneissa myös jotain.
  Onko sinulla tietoa sopivasta materiaalista?
  Pitääkö mielestäsi lähteä kääntämään esim. Sheldon Brownin
  materiaalia? t. Ilkka K. puh 050 573 5683

  1. admin

   Olen ollut vuoden aikana mukana noin 10 pyöränhuoltotapahtumassa. Noin puolet ovat olleet opetuksellisia ja toinen puoli sellaisia, joissa olen pääosin itse huoltanut pyöriä – toki aina pyrin siihen, että asiakas vähintään pumppaa ilmat itse. Meillä ei ole ollut jaettavana mitään papereita, vaan olemme yrittäneet opettaa käytännön kautta. JYPS:issä on sikäli hyvä tilanne, että meillä on käytössä useimmiten ammattimekaanikko toisena ohjaajana. Olen putsannut läjän erilaisia kiekkoja, napoja, hajonneita vanteita jne. demomateriaaliksi.

   En tiedä yhtään kunnollista suomenkielistä pyöränhuolto-opasta, eikä netissäkään taida olla kovin laajoja kokonaisuuksia. Aina välillä netistä löytää aika hyviä suomenkielisiä perushuolto-ohjeita, etenkin keväisin. Itselläni on ollut käytössä 2 englanninkielistä kirjaa:”Big Blue Book of Bicycle Repair” ja ”Complete Bike Maintenence”. Ovat halpoja ja niissä on aika paljon hyviä kuvia, mutta kirjat vanhenevat nopeasti. Käytännössä Googletan aina tarvittavat huolto-ohjeet suoraan valmistajan sivuilta, mutta toki lyhyistä ja ytimekkäistä suomenkielisistä tiivistelmistä olisi hyötyä, varsinkin kursseilla. Tekstit varmaan kasaisi suht helposti, mutta hyvien kuvien ottaminen ja liittäminen onkin jo aikamoinen urakka.

Vastaa

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.