Polkupyörähotelli

huoltopiste
Varastossa voi olla lukittavat pyörätelineet, pyöränhuoltopiste ja pyöränkuljetuslaukkujen säilytyspaikka.

Matkailijan tarpeet

Joko olisi aika rakentaa Suomeenkin aktiivilomailuun soveltuvia hotelleita? Matkailijat vaativat majoituspaikaltaan nykyisin paljon mutakin kuin pelkästään sänkyä, peseytymistiloja sekä baarikaappia. Aktiivilomailu edellyttää usein kunnollisia varusteiden kuivaus, säilytys- ja huoltotiloja. Vaellus- ja hiihtomatkailun tarpeita on ilmeisesti Lapissa ja hiihtokeskuksissa jo jonkin verran huomioitu, mutta mitä on tarjolla Keski-Euroopasta tuleville polkupyöräturisteille?

Polkupyöräturistilla on yleensä koko matkan ajan erilaisia ongelmia majoituspaikoissa. Milloin pyörä täytyy raahata yöksi hotellin parvekkeelle 5 kerrokseen, milloin pyörän säilytykseen on varattu jokin kulmaus autojen parkkihallista, jossa pyörää ei saa kunnolla runkolukittua. Pyykin järkevän hintainen pesu onnistuu harvassa hotellissa. Sadepäivinä voisi välillä pitää lepopäivän ja huoltaa hiukan pyöräänsä, mutta hotellin aula ei oikein sovellu siihen.

Entä jos pääsisi majoittumaan polkupyörähotelliin? Siellä voisi olla pyörälle kunnon pesu- ja huoltotilat, sekä kunnolliset lukitusmahdollisuudet. Ja näihin olisi helppo laittaa nykyisin myös kameravalvonta. Toki samoja tiloja voisi käyttää soveltuvin osin muidenkin harrastusvälineiden säilytykseen ja huoltoon. Uusien hotelleiden suunnittelussa tällaisiin asioihin ei kuitenkaan yleensä kiinnitetä huomiota.

Jos jokin hotelli panostaisi tällaiseen, sana kyllä leviäisi nopeasti. Esimakua polkupyörähotellista voi saada Mallorcalta. Siellä on useita polkupyöräturismiin profiloituneita hotelleita ja niistä löytyy pyöräilijöille huolto- ja pyöränsäilytystiloja. Tästä voisi jatkaa idean kehittelyä.

pesupaikka
Pyöränpesupaikka hotellin pyörävarastosta Mallorcalta.

Polkupyöräturismin arvo 44 miljardia

Polkupyöräturismin arvoa ei Suomessa ole oikein ymmärretty. Mallorcalla esimerkiksi käy 4 kevätkuukauden aikana (helmi-toukokuu) reilusti yli 80 000 polkupyöräturistia, joidenkin arvioiden mukaan lähennellään jo 100 000 pyöräilijää. He ovat paikalla vähintään viikon, suuri osa jopa 2 viikkoa tai enemmän. Tämä on aikamoinen piristysruiske saarelle varsinaisen lomasesongin ulkopuolella.

Vuoden 2012 lopulla EU:n teettämän selvityksen mukaan polkupyöräturismin arvo Euroopassa on tällä hetkellä jo 44 miljardia Euroa vuodessa. Pyöräturismi on tällä hetkellä selvästi nopeimmin kasvava turismin muoto. Ei olisi pahitteeksi saada tuosta rahamäärästä muutama prosentti Suomeenkin.

Vastaa

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.