Hiljaiseloa blogissa

Pitänyt säpinää

Tavoitteena on ollut kirjoittaa tänne pari juttua kuukaudessa, mutta nyt on ollut hiljaista jo pari kuukautta. En kuitenkaan tunnusta laiskotelleeni, vaan pyöräilyssä on Jyväskylässä nyt niin valtava buumi, että enää ei ehdi tehdä läheskään kaikkea mitä pitäisi. Meillä ei ole enää pyöräilyviikkoa, vaan Keski-Suomessa on jo pyöräilykuukausi – ja työn alla jo miltei pyöräilykesä. En edelleenkään ole ehtinyt laskea, kuinka monessa pyöräilytapahtumassa olen ollut mukana tänä keväänä, joka tapauksessa useissa kymmenissä. Hyvä näin.

Mikä parasta, en suinkaan ole ainoa aktiivinen, vaan yksin pyöräilyseurassamme on nyt jo ainakin 40 jäsentä, jotka antavat todella huomattavan työpanoksen vuoden mittaan toimintaan, ja lisää tulee kovaa kyytiä. Aallonharjalla on hyvä ratsastaa.

juhannus
Pyörä huilaa juhannusyönä laiturilla.

Juhannusloma

Juhannuksena olin mökillä ja yritin ehtiä itsekin pyörän selkään muuten kuin virallisessa roolissa – joko ohjaajana, kouluttajana, mekaanikkona, arvioijana tai vakoilijana. Mökiltä ajeltiin juhannuslauantaina mukavassa kesäsäässä kesän ensimmäinen yli 100 km maisemakierros suunnalla Lehtimäki – Alajärvi -Lapua – Kuortane. Käytiin kiertämässä Kuortaneenjärvi ja katsomassa vieläkö Menkijärven lentokenttä on hengissä.

Jyväskylän pyöräilyn kehitysindikaattorit

 1. Pyöräilytapahtumien järjestelyihin haluavat osallistua monet muutkin tahot kuin pyöräilyseurat. Tänä vuonna uusia yhteistyökumppaneita on tullut niin seurakunnasta, museosektorilta, yliopistolta kuin urheiluliikkeistäkin.
 2. Erittäin hyväksi kehittynyt yhteistyö kaupunki- ja liikennesuunnittelutahojen välillä. Nyt yhteistyö on sillä tasolla, että lähivuosina pyöräilyolot alkavat pakostakin vähitellen parantua 2000-luvun tasolle.
 3. Huomattava parannus itse pyöräilytahojen toiminnan ammattimaistumisessa. Suomessa järjestettiin JYPS:in ja SPU:n yhteistyönä ensimmäinen pyöräilynohjaajien koulutusprojekti. Keväällä kaiken muun tohinan lomassa koulutettiin reilut 30 pyöräilynohjaajaa, jotka nyt alkavat toimia entistä aktiivisemmin kaikenlaisen pyöräilytoiminnan järjestäjinä. Näistä reilut 20 on JYPS:iläisiä, joten tätäkin kautta piristysruiske Jyväskylässä on ollut melkoinen. Toimintaa on toki ollut ennenkin, mutta palautteen perusteella oli erittäin hyvä idea paketoida laaja-alainen pyöräilytietouden paketti intensiivikurssiksi ja liittää mukaan käytännön ohjausharjoituksia.

  maalausta
  Palokkajärven kiertävän pyöräilyreitin maalaukseen osallistui kaikenikäisiä talkoolaisia.
 4. Jyväskylässä järjestettiin kaikkien aikojen suurin pyöräilyviikkotapahtuma. Pyöräparaati alkaa näyttää jo kunnolliselta, kun letkaa on satoja metrejä. Tänä vuonna sääkin suosi pyöräilyviikkoa ja väkeä ja toimintaa oli paljon 45 eri tapahtumassa. Kuvia viikolta löytyy tästä galleriasta.
 5. Pyöräily on esillä entistä enemmän tiedotusvälineissä ja uutiskynnys ylittyy nykyään helposti – ainakin täällä Jyväskylässä
 6. Uusia ideoita pyöräilyn kehittämiseksi pursuaa joka tuutista, meikäläisiä ne toki työllistävät aika tavalla erilaisten arviointien, lausuntojen ja suunnittelupalavereiden muodossa. Tämä on kuitenkin sitä työtä, johon ainakin itse yritän jatkossa satsata yhä enemmän.
 7. JYPS:in jäsenmäärä kasvaa niin että alkaa hirvittää. Viime vuonna saimme noin 200 uutta jäsentä ja nyt alkaa olla tälle vuodelle jo reilusti yli 150 uutta jäsentä, joten vuoden lopussa meitä on todennäköisesti jo yli 600. Nykyisin peruspyöräilijätkin haluavat olla mukana toiminnassa; tavoite joka vihdoin alkaa toteutua.

Muuta toimintaa

Velo-City -konferenssi pääsi livahtamaan ohi, vaikka se on pyöräilynedistäjälle perinteisesti ollut vuoden kohokohta. Nyt se jäi osin Jyväskylän paikallisen toiminnan jalkoihin. Hiukan harmittaa, mutta toisaalta Wienin pyöräilyolot ovat aika tuttuja takavuosilta, sillä olen laatinut niistä pyöräily-ystävällisyyskartoituksenkin.

Sen verran olen tänä vuonna satsannut satulayliopistoon, että varasin syyskuulle 2 viikoksi kämpän Hollannista Wassenaarin kylästä. Tällä neljännellä opintomatkalla Hollantiin on tarkoitus perehtyä päiväretkillä ympäröiviin kaupunkeihin ja niiden pyöräilyoloihin: Leiden, Gouda, Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Haag, Rotterdam – listassa on muutama mielenkiintoinen uusikin tuttavuus. Tähän olisi myös hyvä lisätä muutaman päivän pyyhkäisy Saksaan tulo/menomatkalla, mutta suunnittelu on vielä näiltä osin vaiheessa.

Olen myös viikon sisällä lähdössä kotimaan reissulle – ja toivottavasti vähän Ruotsiinkin – sillä tarkoituksena olisi mennä Vaasaan, koukata sieltä pariksi päiväksi Uumajaan, sitten takaisin Vaasaan ja rannikkoa pitkin kohti Turkua. Näin saisin päätökseen useampivuotisen projektin pyöräillä rannikkoa pitkin Virolahdelta Ouluun kiireettömästi ja turistimaisesti. Itseltäni puuttuu tavoitteesta vielä Vaasa – Pori väli, vaimolta hiukan enemmän. Toivon mukaan ehdin hiukan kirjoitella tänne retkipäiväkirjaakin.

Vastaa

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.