Järjetön risteys

Mistä näitä käsittämättömän huonoja risteyksiä oikein sataa? Näitä alkaa olla jo pitkin Suomea, oheinen kuva tulee Ähtäristä. Uudelle ostoskeskukseen menevälle kadulle on rakennettu tällainen risteys. Reitti tulee olemaan yksi kaupungin läpi menevistä uusista vilkkaista pyöräteistä. Pyörällä pääsee (vain periaatteessa, käytännössä tippuu aina hiekalle) aivan reunasta ympyrän kohdalta, koska siinä ei ole reunakiveä ja siihen on suunniteltu pyöräilijän ajolinja. Osaako joku keksiä pyöräilijälle vielä huonomman ajolinjan?

 

Tällaisia ratkaisuja katsellessa ei voi kuin ihmetellä. Missä on suunnittelijan vastuu tällaisia virityksiä tehdessä? Tämä rakennelma on vielä paljon järjettömämpi kuin tasakattoinen talo aikoinaan – se sentään toimi ihan hyvin poutakeleillä, mutta kuvan kaltainen risteys on täysin käyttökelvoton jalankululle ja pyöräilylle joka ikinen päivä.

Tätä katsellessa tulee väistämättä mieleen:

  1. Miksi risteysjärjestelyitä rakennettaessa mietitään nykyään asioita vain ja ainoastaan autoilijan näkökulmasta? Vaikka taajamissa asia pitäisi olla täysin toisin päin; joka läänissä on laadittu liikennesuunnitelmia, joissa korostetaan jalankulku- ja pyöräilymäärien lisäämistä. Kyseisen kaltaisia risteyksiä tekemällä koko pyöräily loppuu takuuvarmasti muutamassa vuodessa. Tai sitten kukaan ei enää aja liikennesääntöjen mukaisesti kevytväylällä.
  2. Minkä olemassa olevan suunnitteluohjeen mukaan nämä on tehty?
  3. Kuka tällaisen risteyksen on keksinyt? Onko jonkin yksittäisen insinööritoimiston älynväläys, vaiko onko jopa ELY:n jossain ohjeistuksessa suosittelema ratkaisu?
  4. Miksi tällaisia risteysjärjestelyitä hyväksytään lautakunnissa ja kaupunkien päättävissä elimissä? Eikö kellään ole enää kaupunkisuunnitteluun mitään muuta näkökulmaa kuin autoilijan näkökulma?

Ähtäri ei suinkaan ole perinteisesti ollut mikään pyöräteiden kaatopaikka, vaan menneinä vuosikymmeninä siellä on rakennettu mm. laadukkaita linjauksia alikulkuihin, tehty muutamia edistyksellisiä korotettuja pyörätienjatkeita ja rautatieasemallekin menee pyöräkaista (tosin kaksisuuntainen!), mutta nyt tulevaisuus näyttää synkältä.

Vastaa

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.